Fem tips till dig som ska köpa värmepump

1. Överdimensionera (kW-effekt)

En överdimensionderad värmepump blir inte bara mer effektiv utan även tystare och slits mindre. Samtidigt som ni får den effekt som krävs för att hålla en jämn och skön inomhustemperatur.

2. SCOP/COP

SCOP värdet visar hur effektiv värmepumpen är när den arbetar på nominell effekt. Därför är det bra att välja en värmepump med så högt SCOP som möjligt, förutsatt att den är tillräckligt stark.

3. Funktioner

De flesta värmepumpar idag är utrustade med funktioner som luftrengöring, timer och AC-drift. Men är det någon speciell funktion som är viktig för dig? Till exempel underhållsvärme om ni ska värma sommarstugan eller kanske fläktfunktion om ni har en öppen spis?

4. Placering

Placeringen är självklart en viktig del när det gäller luftvärmepump. Och det finns normalt flera bra placeringar i de flesta svenska hem. - Om ni dock vill ha värmepumpen på en specifik plats, var då noga med att mäta så att det finns tillräckligt med utrymme för inomhusdelen. - Måtten för inomhusdelen hittar ni på respektive produktsida. Tänk på att det krävs normalt ca. 5cm extra i höjd och åt sidorna för att få plats med pumpen.

5. Installatör och återförsäljare

Vi anser att en duktig och pålitlig installatör är minst lika viktigt som en bra och driftsäker värmepump. Därför har vi handplockat våra installatörer för att försäkra både oss och våra kunder om att arbetet blir både korrekt och snyggt utfört!