Frågor vid köp av en luftvärmepump

Klicka på den frågan du vill veta mer om. Vi har sammanställt viktig information om alla värmepumpar

Vad är en luft-luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump är en maskin som utvinner energi ur luften och omvandlar till värme eller kyla som vi kan använda inomhus. Utedelen och innedelen sitter ihop med kopparrör som transporterar det köldmedium som är nyckeln till energiutvinningen. Innedelen sprider värmen eller kylan via luften genom sin fläkt som har flera hastigheter.

Ingår installationen?

Installation ingår alltid när du köper en värmepump av oss, men då vi erbjuder två olika typer av installationer, komplett nyinstallation och enkel utbytesinstallation, har vi valt att visa priset för värmepumpen exklusive installation. När du har valt en värmepump du vill köpa kan du enkelt lägga till den installation som passar dina förutsättningar bäst. Du är såklart varmt välkommen att höra av dig till oss om du behöver hjälp eller rådgivning.

Ingår nedmontering i installationen?

Vi bjuder vi på nedmontering av din gamla pump förutsatt att den nya pumpen ska sitta på samma ställe som den gamla. I annat fall kostar nedmontering 1500 kronor efter rotavdrag.

Ingår bortforsling i installationen?

Bortforsling av din gamla värmepump ingår inte i en installation. I de flesta kommuner är det kostnadsfritt för privatpersoner att lämna in sin värmepump på återvinningsstationen. För en bortforsling tar montören 2000 kr inkl. moms.

Vilka fördelar finns det med en luftvärmepump?

1. Mycket stora besparingsmöjligheter
2. Mycket låg investeringskostnad
3. Renare inomhusluft
4. Renare inomhusluft
5. Mycket låg miljöpåverkan
6. Snabb installation

Vad är COP och SCOP?

COP är det värde som mäter hur effektiv en värmepump är. Det visar hur mycket värme som utvinns per förbrukad enhet el. Om en värmepump till exempel har ett COP på 4 så ger den 4 gånger mer än vad den förbrukar. COP mäts vid +7 grader utomhus och +20 grader inomhus. Ju kallare det blir desto mer energi krävs för att utvinna den värme som behövs. SCOP är en sammanställning av olika COP-värden vid olika temperaturer. SCOP har tagits fram för att ge en mer korrekt bild av hur värmepumpen presterar vid olika temperaturer.

Vilken värmepump är bäst för mig?

Det finns många bra värmepumpar att välja bland och det är inte alltid så lätt att hitta den som passar bäst för just dina förutsättningar. Titta gärna både på COP/SCOP och värmeeffekt för att hitta den mest effektiva pumpen. Väljer du en för liten pump som får arbeta hårt blir inte besparingen så stor, trots ett högt COP/SCOP-värde. Det är ofta bra att överdimensionera värmepumpen något så att den kan arbeta lugnt, tyst och effektivt. Har du exempelvis en yta på 100 m2 rekommenderar vi att du tittar på en värmepump som värmer upp till 150/160 m2. Ljudnivå och smarta funktioner kan också vara en avgörande faktor för många. Ska pumpen sitta i ett fritidshus kan fjärrstyrning vara en prioriterad funktion. Har du tänkt dig en specifik placering som innebär begränsad plats för innedelen kan det vara bra att kontrollera hur stor innedelen är. Om du kontaktar oss via kundservice hjälper våra experter dig självklart med att hitta den bästa pumpen baserat på dina förutsättningar och önskemål.

Varför bör jag överdimensionera min värmepump?

Något som är viktigt att tänka på när du ska köpa en luft-luftvärmepump är att överdimensionera den. Fördelarna med att välja en överdimensionerad luft-luftvärmepump är att du ökar besparingen eftersom pumpen då kan arbeta lugnare och på lägre varvtal.

Fördelar med en överdimensionerad värmepump:
- Större besparing
- Lägre ljudnivå
- Mindre slitage
- Ökad livslängd
- Mer miljövänligt
- Jämnare inomhustemperatur.

Svar på frågan.

Garanti och reklamationsrätt

Vi säljer enligt garantivillkor alla produkter med 1 års materialgaranti om inte annat anges. För kunder i Sverige gäller 3 års reklamationsrätt enligt Konsumentköplagen. Garantitiden gäller från den dagen vi levererade produkten.
Vid köp av värmepump med installation gäller följande garanti.
Tänk på att många leverantörer inte längre skickar ut ett fysiskt garantipapper på grund av miljöpåverkan. Då är det istället din faktura som gäller som garantibevis.

  • Toshiba fullgaranti 5 år + 1 års försäkring via Arctic.
  • Vid köp av värmepump med installation gäller följande garanti: Innova fullgaranti 5 år Daikin fullgaranti 5 år Panasonic fullgaranti 5 år (servicekrav) Toshiba fullgaranti 5 år. OBS! För att garantin + eventuell försäkring ska gälla måste du som köpt en Toshiba-värmepump registrera dig på www.toshiba-värmepumpar.se/garantiregistrering

Vad menas med en Norden anpassad och Norden tillverkad värmepump?

Från början tillverkades de flesta värmepumpar i världen i varmare länder där de i stället används som AC. En sådan maskin fungerar inte så bra när det är kallt, som det ofta är i Norden. En Norden anpassad eller Norden tillverkad värmepump är en maskin som från en fabrik anpassats för att fungera även när det är kallt ute. Det kan vara speciella komponenter såväl som korrekta avfrostningscykler som gör att pumpen går att använda som värmepump i Norden. Vi säljer endast Norden anpassade och Norden tillverkade värmepumpar.

Vad är underhållsvärme och när används det?

På de vanligaste värmepumparna kan du ställa in önskad temperatur på cirka 16-30 grader inomhus. Om värmepumpen har funktionen underhållsvärme kan den även hålla mellan 5-13 grader inomhus. Temperaturen för funktionen underhållsvärme kan skifta lite från modell till modell.
Underhållsvärme kan vara användbart i sommarstugor eller garage om du endast önskar hålla frostfritt eller nöjer dig med en lägre temperatur.

Hur hög besparing kan jag göra med en luft-luftvärmepump?

Det är många saker som spelar roll när det kommer till besparingen och varje fall är unikt. Det sägs generellt att man kan spara upp till 50% av sin uppvärmningskostnad med en luftvärmepump.
Då allt från elpriser, isolering, energivärde, klimat, nuvarande uppvärmning och mycket mer spelar roll kan besparingen bli både större och mindre beroende på omständigheterna.

Vad innebär ROT-avdrag och hur fungerar det?

ROT-avdrag är ett statligt bidrag som du kan ansöka om att få från Skatteverket för olika tjänster i hemmet, som till exempel en installation av värmepump. Själva ansökan kan göras av företaget som utför tjänsten, och betalas då ut direkt till företaget. Kunden betalar därmed ett redan reducerat belopp på fakturan.ROT-avdrag görs på 30% av arbetskostnaden och kan användas av dig som är obegränsat skatteskyldig och skriven i Sverige på en fastighet som är äldre än 5 år. För att ta del av rotavdraget får du inte ha gjort avdrag på mer än 50 000 kronor under samma kalenderår.

Hur fungerar en luftvärmepump?

I värmepumpen finns ett flytande köldmedium, oftast R410A eller R32, med ett lågt tryck. När mediet kommer till kompressorn i utomhusdelen ökar denna trycket och därmed temperaturen på köldmediet som förångas och leds in till inomhusdelen. I inomhusdelen kondenserar köldmediet och släpper ifrån sig värme som sprids ut i huset med hjälp av en fläkt. Från inomhusdelen leds köldmediet ut igen där det kan hämta ny energi och hettas upp igen i kompressorn. På detta sätt transporterar värmepumpen energi mellan inne och ute.

Kan värmepumpen ge kyla på sommaren?

Ja, alla värmepumpar som vi säljer kan användas som AC på våren och sommaren.

Fungerar värmepumpen när det är minusgrader?

Ja, alla värmepumpar vi säljer är så kallat Norden anpassade vilket innebär att de kan ge värme även vid låga temperaturer. Lägsta utomhustemperatur kan variera mellan -20 till -35 grader beroende på vilken modell och tillverkare. Tänk på att ju lägre utomhustemperatur det är desto mindre energi finns det för pumpen att utvinna. Därför är det viktigt att du har en primär värmekälla som kan stötta värmepumpen när temperaturen blir för låg.

Hur mycket går det att spara?

Med en luftvärmepump kan du spara upp emot 50-70% av din uppvärmningskostnad. Besparingen skiljer sig dock från fall till fall. Storleken på huset, elpriser, isolering, energivärde, klimat och nuvarande uppvärmning är omständigheter som kan göra att besparingen blir både mindre och större.

Hur mycket låter värmepumpen?

Ljudnivån på utomhusdelen varierar beroende på hur hårt den behöver arbeta. Normalt ligger en utomhusdel på cirka 46 dB (A). Inomhusdelen har flera steg på sin fläkthastighet och ju högre hastighet desto mer låter den. Normalt ligger inomhusdelen på mellan 17-40 dB (A). Om utomhusdelen sitter på väggen kan det ibland komma lite vibrationer som fortplantar sig och skapar ljud inomhus. Detta går att lösa genom att montera utomhusdelen på ett markstativ eller sätta större fjäderdämpare på väggstativet.

Renar värmepumpen inomhusluften?

Alla värmepumpar vi säljer har filter som tar upp damm och andra större partiklar. Vissa modeller har dessutom extra reningsprocesser som tar hand om bakterier, lukter, allergener och andra små partiklar.